Опознай град Априлци

Какво можем да видим и правим в Априлци?

Априлци

Априлци е малко китно градче, сгушено в полите на Стара Планина и обхваща част от границите на Национален Парк Централен Балкан. 

Априлци може да се похвали със запазена и разнообразна природа - от широки поляни и гъсти гори, до стръмни и високи върхове. Градчето открива страхотна панорамна гледка към Стара Планина и билото на Национален Парк Централен Балкан, създавайки усещането, че си на една ръка разстояние от върховете. 

Априлци е много спокойно, чисто и подредено градче. В центъра има няколко хранителни магазина, в които може да намерите всичко, от което имате нужда. Има също така добре заредена аптека и магазин за пресни плодове и зеленчуци. Освен това, в центъра на Априлци има и няколко ресторанта с традиционно българско меню. И едно наше интересно наблюдение... Дали от планинския въздух, но някакси храната в Априлци е по-вкусна!

Град Априлци е средище за културен туризъм. Всъщност, занаятите са били основния поминък на местното население. В Априлци има развита читалищна дейност, която подпомага развитието на занаятите. В читалище "Светлина 1895г"  в кв. Ново Село (центъра на Априлци) е разположена изложба-базар на различни местни занаятчийски произведения. 

В Априлци се провеждат различни културни събития, които може да разгледате в  официалния сайт на община Априлци.

Подробна информация за град Априлци може да намерите тук.

Туристическа пътека "Кръста"

Туристическа пътека "Кръста" е лек пешеходен маршрут, който започва от центъра на град Априлци, покрай вкопаната църква "Света Петка Параскева".

Дължината на пътеката е 600 метра и достига до 34-метров метален кръст, от който идва и името на пътеката. Това е маршрут, подходящ за всички възрастови групи. Около кръста има беседки и пейки, което прави местността "Кръста" идеално място за обяд на открито, пикник или просто релакс сред природата.

Пътеката предлага усамотение и спокойствие с панорамна гледка към Стара Планина и Априлската котловина.

За още по-спирща дъха гледка, може да се качите по стълбичките на металния кръст, от който може да наблюдавате цялата прелест на Стара Планина. Там може да си направите и страхотни снимки.

Местността "Кръста" е очарователна и след залез слънце. Високият 34 метра кръст свети през нощта, а къщичките, които се виждат в котловината блещукат, което създава едно несравнимо романтично усещане.

Новоселски манастир

Новоселският манастир или още наречен девически манастир "Св. Троица" e издигнат през 1830 г. от местното население в Априлци.  Жителите на котловината били с много буден християнски дух  и още в ранните години на османското владичество са изградили християнски храмове като опора на народния живот. 

Манастирът играе и важна роля по време на Априлското въстание. При погрома на въстанието, манастирът е  разрушен, а жестокостите, извършени от башибозуците и до днес ехтят от манастирската земята. 

Всяка година на 9ти май църквата в манастира, както и всички православни църкви, отслужват литургии, които споменават  загиналите в новоселския манастир.

Още интересни истории, свързани с манастира, може да прочетете тук.