Искате да опознаете Балкана?

Оставяме на разположение някои от любимите ни маршрути в Централен Балкан.

Екопътека "Видимско пръскало"

Водопад "Видимско пръскало" е висок 80 м., което го прави втори по височина след Райското пръскало. 

Маршрутът до водопада е живописен, разкриващ красотата на Стара Планина. Дълга разходка с красиви природни забележителности, дървени мостчета и аромат на свежест и гора. На екопътеката има специално обособени места за почивка и пикник. Няма да усетите как времето лети сред природата! Подходящ за деца.

Разстояние: 16 км 

Начална точка: гр. Априлци, кв. Видима

Времетраене: 4 часа 

Трудност: Сравнително лек 

Разходка до хижа Плевен

Изкачването до х. Плевен е през широколистна гора с голяма денивелация, която прави пътеката една идея по-стръмна. Маршрутът е идеално обозначен със зелена маркировка.

Разстояние: около 2.30 км

 Начална точка: гр. Априлци, кв. Видима

Времетраене: 1- 1:30 час

Трудност: Средна 

Разходка до хижа Тъжа

Хижа Тъжа е пункт от най-дългия маршрут у нас - Ком-Емине и се намира между заслон Ботев и хижа Мазалат. Пътят тръгва покрай река Острешка и пресича Русалийския проход - най-високия в Стара Планина. На превала на прохода се открива месността Табите, от която започва спускане към хижа Тъжа. 

Начална точка гр. Априлци (кв. Острец)-  жълта лентова маркировка 

Денивелация: 876 м 

Времетраене: 3 часа 

Трудност: Сравнително лек 

Изкачване на връх Ботев

Преходът до връх Ботев е през по голямата си част под голям наклон, което го прави и по-тежък. Няма опасни участъци, но пък затова се въоръжете с търпение и издръжливост. Пътят е добре обозначен с маркировка. Говори се, че в ясно време на билото от север може да се види река Дунав.

Разстояние: 7.75 км 

Начална точка гр. Априлци, кв. Видима

Денивелация: 1399 м (977 м – 2376 м) 

 Времетраене: 4 часа 

 Трудност: Сравнително тежък 

Изкачване на връх Марагидик/  Южен склон

Един от любимите ни върхове, на който може да се насладите отдалеч и в нашите къщи. За тези от вас, които искат да го покорят, искаме да ви окуражим. Всяка капка пот си струва за гледките, които се откриват по пътя и на върха! Маршрутът до връх Марагидик минава през хижа Тъжа, като след това ви очаква леко изкачване по полегатия южен склон на върха - около 1 час. Преходът е дълъг, но изключително красив. 

Разстояние: 26 км 

Начална точка: гр. Априлци, кв. Острец 

Денивелация: 1264 м (649 м – 1895 м)

Времетраене: 5-6 часа 

Трудност: Сравнително лек 

Изкачване на връх Марагидик/ Североизточен склон

Изкачването по североизточния склон е истинско предизвикателство за приключенци. Пътеката започва от махала Маришница и минава покрай река Рибна и местността Бунаря, където ще видите паметник на четата на Цанко Дюстабанов. Там ще може да се насладите на изворче с прясна кристално чиста вода. След това следва наистина стръмната част, където е важно да следвате обособената тясна пътечка, за да подсичате върха.

Тази снимка е направена малко преди да започне якото изкачване, а тези малки човечета в дъното на снимката сме ние още нищо неподозиращи... 

Начална точка: гр. Априлци, махала Маришница 

Денивелация: 1264 м (649 м – 1895 м)

 Времетраене: 4-5 часа

   Трудност: Висока 

Разходка до хижа Мазалат

Началото на този маршрут е местност Лъгът в село Стоките, което на около 16 км от град Априлци. Около 2 часа се върви покрай река Росица, след което следва стръмно изкачване до билото в близост до хижата.

Начална точка – м. Лъгът в село Стоките, 15 км от гр. Априлци

Времетраене: 4 часа 

Трудност: Лека- средна 

Разходка до заслон "Орлово гнездо"

Заслон "Орлово гнездо" се намира на билото на Стара Планина. Очаквайте панорамна разходка по билото на открити поляни, които носят усещане за свобода и простор. Един съвет от нас: вземете си топли дрехи, шапки, шалове и ръкавици. Въпреки че може да е слънчево, горе вятърът се усилва. От личен опит споделяме, защото на нас ни се наложи да се опаковаме с каквото намерим.

Разстояние: 16 км 

 Начална точка: Отбива се на билото на прохода Троян – Кърнаре; покрай паметник „Арка на свободата“ 

Времетраене: 1 час 

Трудност: Лека